Staročeské vdolky z plotny

Toto je perla staré české kuchyně. Recept mojí prababičky je prověřen několika generacemi nadšených strávníků.

Tento dezert potěší i dámy, které si hlídají štíhlou linii. Těsto je totiž zcela bez tuku či cukru.

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky

mléko

1 kostku kvasnic

sůl

2 vejce

zakysanou smetanu

tvaroh na strouhání

švestková povidla

 

Nejprve si uděláme kvásek. Do hrnku vlažného mléka přidáme kvasnice. Do mouky nasypeme špetku soli, přidáme vajíčka a kvásek. Podle potřeby dolijeme mléko, aby vzniklo hladké těsto, které se nelepí na vařečku a dělá bubliny.

Těsto necháme opravdu dobře vykynout.

Přibližně po hodince kynutí začneme s těstem pracovat. Připravíme si placičky, které ještě necháme trochu nakynout. Ty pak pečeme na rozpálené plotně z obou stran (možno péci i v troubě, ale vdolky budou podstatně suší). Hotový vdolek poznáme podle toho, že na něj zaklepeme nožem – musí být opravdu tvrdý.

Vdolky rozkrojíme a potřeme švestkovými povidly, posypeme špetkou tvarohu a dozdobíme lžičkou kysané smetany.

a84338ff29_93769489_o2 d93b346274_93769494_o2 498ba9b5d9_93769505_o2 d3fbb0679f_93769508_o2

 

 

 

 

 

Lucie Švihovcová